• Pe locul edificiului actual se găsea încă din anii 1680 cabana de vânătoare a lui Forray András, iar castelul actual a fost construit în anii 1830 în locul acestuia. Castelul a fost refăcut în stil neoclasic în secolul al XIX-lea, timp în care castelul se afla în proprietatea familiei Hunyady. După moartea contelui Hunyady Károly, castelul a fost cumpărat de către familia Mocioni, familie aflată în relații apropiate cu familia regală română. De aici, castelul a trecut în proprietatea lui Mihai I., care a început lucrările de realibilitare, după care, în 1945 a fost naționalizat.

  • Castelul a fost construit în anul 1545 de Gáspár Bogáti în stil renascentist, cu un plan patrulater și patru bastioane masive la fiecare colț. La vremea respectivă a fost una dintre cele mai confortabile reședințe nobiliare din Transilvania cu ziduri de incintă împrejmuite de șanțuri de apă.

  • Bazele castelului construit în stil renascentist au fost puse în secolul al XV-lea de către fiul lui Bethlen Miklós, Márk. Clădirea și bastionul circular cu un şir de basoreliefuri reprezentând arcaşii a fost construită în jurul unei curți de plan pătrat. O scară deschisă cu balustradă duce spre intrarea principală de la etaj. Castelul este unul dintre cei mai frumoși exemplari ai arhitecturii de locuire şi de apărare renascentiste din Transilvania, completate de vechile elemente gotice, mai ales de la capelă.

  • Castelul era proprietatea Colegiului Bethlen, iar la momentul mutării acestuia în Aiud, predarea se efectua în acest edificiu. Azi, în interiorul zidurilor din partea de nord a castelului funcționează un muzeu de istorie.

  • Inițial, castelul s-a construit la începutul secolului al XVIII-lea, dar despre această clădire nu s-au păstrat date semnificative. În secolul al XIX-lea, castelul a fost modificat, căpătându-și forma de azi. Este o clădire cu un singur nivel, a cărui element impunător este intrarea principală compusă din trei segmente, aflată pe centrul fațadei principale.

  • Una dintre conacele renumitei familii Mikes se afla în Hăghig, pe terasa superioară a râului Olt. Cu siguranță, clădirea și-a căpătat înfățișarea actuală după mai multe modificări. La est de clădire se află curtea gospodărească, flancată de clădiri aflate într-o stare foarte degradată.

  • Aspectul conacului de astăzi se datorează familiei Pop, care i-a redat casei aspectul său original și a amenajat-o ca și pensiune.

  • Castelul Ugron se află în partea de vest a localității Filiaș, situat pe malul stâng al râului Târnava Mare. Castelul a fost construit pe locul unui conac din secolul al XVI-lea.