• Ramura Ciuguzel al familiei Bánffy s-a creat în momentul în care baronul Ferenc Bánffy (VII.) și-a împărțit moșia, iar domeniul din Ciuguzel i-a revenit celui de-al doilea fiu al său, Daniel Bánffy. Fosta clădire, construită cel mai probabil în anul 1700, a fost reconstruită în anul 1812 de către baronul Ferenc Bánffy (VI).

  • Din 1934, în clădire funcționează o școală. Clădirea renovată, Castelul Perényi este mândria localității.

  • După elementele arhitecturale simple și puține și structura conacului, data construcției conacului ar putea fi plasată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Construcția și mobilarea conacului se leagă deja de numele lui Albert Petrichevich-Horváth, care datorită loialității lui față de Curtea de la Viena, între anii 1840–60 și-a construit o carieră strălucită în administrație.

     

  • Biserica Romano-Catolică din Ojdula este ridicat pe locul capelei Castelului Kuún. Familia Kuún s-a mutat în Comitatul Hunedoarei, iar castelul lor din Ojdula a început să se distrugă cu timpul. Totuși, aici s-a căsătorit contele Bethlen Miklós (1642-1716) cu Kuún Ilona, fata având 15 ani.

  • Nu s-au păstrat date cu privire la primele faze ale construcției clădirii cu trei nivele, construită în 1689, dar se știe că aspectul de azi l-a primit în urma modificărilor anterioare. În prezent, în castel funcționează o școală.

  • Oamenii de știință sunt de de părere că acest castel s-a construit de Kamuthy (II.) Balázs, iar aripa de vest conține edificiul care datează din anul 1620, care reprezintă baza prezentului castel. Cu mai mult de jumătate de secol, la sfârșitul sec. XVIII, începutul sec. XIX, proprietarul de atunci, contele Wesselényi (VI.) István a modificat conacul construit în stil renascentist, în castelul neoclasic, oferindu-i forma actuală de ”U”.

  •  În anul 1946 castelul Bethlen a fost confiscat, clădirea fiind preluată de Ministerul Sănătății. În acea vreme, în incinta acesteia se plasau persoanele bolnave mintal. În prezent, moștenitorii revendică clădirea, care de-alungul timpului și-a pierdut frumusețea. Cazul lor nu a fost încă finalizat.

  • Conacul s-a construit în stil neoclasic, fiind amplasat în spatele unei șosele vechi. Fațada principală, simplă și simetrică, este definită de un timpanon susținut de patru coloane simple, pătrate, iar pervazul acesteia este prevăzut cu crestături, acesta fiind singurul element decorativ al clădirii. Ferestrele și ușile cu șpaleți drepți, simple, fără ornament și acoperișul în două pante sunt reminiscențe ale barocului.