• Castelul familiei Bálintitt din Ernei, aparținând arhitecturii neobaroce, a fost construit probabil în secolul al XVIII-lea. În anul 1946, castelul a fost transformat, aripa nordică a fost demolată, clădirea căpătând forma literei „L”.

  • În spatele castelului, după modelul grădinilor engleze, la sfârșitul sec. XVIII s-a amenajat un parc. Arboretumul, care în prezent se află în stare degradată, conținea specii de arbori valoroase din Asia de Est. La capătul acesteia se afla castelul ”Bagoly” (Bufnița).

  • Astăzi, din ansamblul de clădiri s-a păstrat doar clădirea castelului cu forma în plan dreptunghiulară, alungită, construită în stil clasicist. Clădirea are și subsol. Axa centrală a clădirii cuprinde un pridvor în stol baroc, aflat în fața intrării. Marginile pridvorului sunt accentuate de câte un rezalit de colț, rezalit care se repetă și pe fațada posterioară a clădiri.

  • Clădirii dreptunghiulare, cu un singur nivel, i s-a anexat o aripă laterală. Marginile și centrul fațadei principale conține un rezalit, care iese ușor din rezalit. Deasupra cornișei de streașină se află un atic, la marginile căruia odinioară se afla câte o urnă. Cu timpul, acestea au dispărut.

  • La începutul anilor 1890, baronul Szentkereszty Béla, comitele suprem al comitatului Trei Scaune a efectuat alte modificări asupra clădirii: în urma acestor lucrări, castelul și-a căpătat aspectul de azi. Ultimul proprietar al castelului a fost baronul Szentkereszty Béla.

  • Fațadele construcției sunt perfect simetrice, perechile ferestrelor de la parter se pot găsi și la etaj. Elementele decorative ale tavanului sunt formate doar din dungile orizontale și verticale finisate din tencuială.

  • În anul 2009, clădirea a fost cumpărată de un tânăr arhitect din localitate, peste un an au avut loc lucrările de cercetare a zidurilor - pe la colțuri, pe fațadă s-au găsit elemente de arhitectură, motive florale renascentiste.

  • Imobilul cu un singur nivel este în forma literei „L”. În mijlocul fațadei principale se află un portic cu acoperiș în două ape, țeșit. Acest portic este susținut de doi stâlpi patrulateri și patru stâlpi cu bază.