• Ruinele castelului renascentist Martinuzzi se găsesc la câteva sute metri de biserica reformată a satului Vințu de Jos, pe o mică înălțătură la confluența râurilor Mureș și Pianu. Pe locul lor se afla o mănăstire înființată de ordinul Dominican. Când orașul agrar, Vințu de Jos, a devenit proprietatea episcopului Martinuzzi György, dregător al Transilvaniei, acesta a inițiat demolarea mănăstirii, respectiv construirea unui castel din materialul obținut din demolare.

  • Castelul se află la 20 km de localitatea Battonya din Ungaria, între Arad și Variaș. Acest castel a fost al lui Purgly János, socrul lui Horthy Miklós. Prima parte a ansamblului de clădiri s-a construit în anul 1789.

  • Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi, şi atrage atenţia asupra sa mai ales datorită turnului său monumental. Elementul cel mai spectaculos al faţadei principale este placa barocă, opera sculptorului clujean József Hoffmayer. Pe placă se văd urmele celor două blazoane ale familiilor Kendeffy şi Bethlen, ca şi inscripţia referitoare la construcţie.

  • Clădirea avea un vârf ascuțit, un acoperiș în două ape teșit, învelit cu țiglă „Bodoc”. Mijlocul fațadei sudice este accentuată de un pridvor de piatră, simplu, boltit, cu ferestre boltite, cu acoperiș în două ape.

  • Pe fațada estică, cea dinspre stradă, se poate citi și astăzi numele proprietarilor - Molnár Benjamin și soția acestuia, Fülöp Debora - care au realizat construcția, cât și anul construcției: 30 mai 1833.


  • Inițial a fost o clădire cu un singur nivel, cu forma în plan a unei litere „U”. În fața intrării, aflate în axul rezalitului central al fațadei principale, s-a construit un portic deschis, ornat, susținut de stâlpi de lemn. Accesul în portic se face printr-o scară. Pe frontonul triunghiular al terasei se observă blazonul familiei, care este susținut de doi lei.

  • Construcția primului castel în această locație a fost comandată de Alárdi Ferenc în secolul al XVI-a. În 1575, armatele lui Báthori István, principele Transilvaniei, au cauzat daune majore castelului. Ruinele de azi al clădirii baroce, cu plan de bază în formă de U, a fost ridicată de către Haller Gábor în 1760. 

  • Castelul Bohus datează de la începutul sec. XIX. Castelul constă dintr-un ansamblu de clădiri cu 30 de camere. Partea principală a castelului este alcătuită dintr-o terasă și o fațadă, decorate cu coloane dorice. Castelul s-a construit în stil neoclasic, reprezentând tipul unui conac de câmpie.