• Castelul simplu construit la sfârșitul secolului al XIX-lea este o clădire cu un singur etaj, a cărei fațadă principală este accentuată de rezalit. Rezalitul central se află pe axa simetrică a clădirii. Intrarea principală, aflată în mijlocul clădirii cu trei volume alipite, este accesibilă prin niște scări.

  • Fațada principală a clădirii cu forma în plan dreptunghiulară este etajată la mijloc, dispunând de rezalite la margini. În mijlocul fațadei principale se află o poartă pentru mașini, a cărei stâlpi de susținere sunt realizate din coloane duble, dorice.

  • Luând în considerare planimetria clădirii se poate preciza că acesta aparține conacilor secuiești construite în secolul al XVII-lea. Forma în plan dreptunghiulară reflectă efectul arhitecturii populare. Conacul, al cărui tindă este prevăzută cu subsol, este compus din mai multe încăperi, o sufragerie, camere de dormit, bucătărie și camere conexe.

  • Aici s-a născut și a decedat baronul Andor Jósika (1851-1900), castelul revenindu-i celui de-al doilea fiu al său, baronul Gábor Jósika (VI.) (1878-1945). Pe timpul domniei sale, în anul 1912, în cursul lucrărilor de plantare, în grădina castelului s-a dezvelit incidental un cimitir de înhumație.

  • Există o placă memorială pe fațada clădirii care denotă că Zathureczky Emília, soția lui Cserey János, trăia aici. Ea era un mare colecționar. În 1875 a fondat un muzeu bazat pe colecția ei amplă. Mai târziu, în 1879, a dedicat colecția și muzeul secuimii, care ulterior a fost transformată în cea ce știm astăzi ca Muzeului Național Secuiesc.

  • Conacul se află în partea de nord a localității, pe terasa unui afluent al Râului Negru, pe un teren ușor înclinat. Clădirea cu forma în plan pătrată, divizat în patru și acoperit cu țiglă are un acoperiș abrupt, piramidal.

  • Barele ferestrelor sunt simple, iar clădirea are uși de lemn, cu două segmente, de diferite dimensiuni. În urma transformărilor realizate în secolul al XIX-lea, golurile largi de fereastră, construite în stil baroc, au fost înzidite și în locul acestora s-au construit goluri înguste, neogotice, cu închidere în arc frânt.

  • Castelul este o clădire istorică, cu un plan neuniform și fațade variate, având un impact de ansamblu pitoresc. Clădirea are două intrări, putând fi accesată fie dinspre Mureș, cu caleașca, fie dispre pădure, pe jos. Elementul dominant al castelului îl constituie efectul de castel medieval, cu plan în formă de octogon, cu turn cu patru nivele, care se impune prin dimensiunile sale vaste.