• Ultimele modificări făcute la castel erau ordonate de Kornis Zsigmond, care adaugă două noi bastioane octogonale în partea nordică, reface turnul de la intrarea în castel, pe latura de vest, turn care mai există și astăzi. În această perioadă are loc și redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane. Intrarea în castel avea și o punte suspendată, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol, poartă încadrată de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar și pe blazonul familiei Kornis.

  • Trei Sate se află la 26 de km distanță sud-est de Târgu Mureș, pe partea dreaptă a râului Târnava Mică. Conacul construit în secolul al XVIII-lea funcționeză azi ca muzeu al satului.

  • Conacul Apor-Henter din Sântionlunca, o comună traversată de Râul Negru, se află lângă drumul principal pe partea sudică a localității.

  • Conacul Biális, rămas nelocuit, a ajuns în proprietatea comunei și probabil prin împroprietărirea moştenitorilor, casa de locuit s-a transformat în Primărie. În timpul celor două Războaie Mondiale a fost folosit ca vestiar al armatei. Azi, în clădire se află sediul poştei și al Asociației de Composesorat. Consiliul local planifică reabilitarea clădirii.

  • În stânga drumului naţional ce duce de la Tărgu-Mureș spre Sighișoara se vede castelul în condiţii deplorabile și câteva anexe aparținând castelului. Ansamblul stă astăzi într-un mediu pleșuv, dar în epoca sa de aur avea o grădină de 120 de iugări.

  • În 1666 conacul s-a împărțit între văduva lui Lázár Apor, Judit Imecs și cei trei fii ai săi: András, Farkas și János. János Apor (-1678, tatăl baronului Péter Apor) și-a construit o casă proprie, iar după 1679 conacul a ajuns proprietatea lui István Apor. În anul 1693, Baronul și Contele István Apor, vistiernic al Transilvaniei (1638;1704) a reconstruit, în stil renascentist (perioada târzie), conacul devastat în urma revoltei conduse de principele Thököly.

  • Prima clădire a castelului a fost comandat de către Bethlen Farkas (1505–1552) în anul 1545. Despre această construcţie a lui Bethlen Farkas ne stă mărturie, printre altele, o inscripţie comemorativă, păstrată până în zilele noastre. Pe baza inventarului din anul 1711 se poate afirma că acest edificiu era un palat renascentist cu etaj, decorat cu ancadramente tipice perioadei respective.

  • Din porticul aflat pe partea de vest a clădirii, se poate intra într-un hol închis, din care se deschide o sală de mese spațioasă. În partea de sud se găsesc două dormitoare, și în afară de acestea, restul încăperilor au și subsol.