• În vechiul lăcaș al ofițerului, clădire care s-a păstrat și în ziua de azi, se află un seif uriaș. Mai multe camere conțin podeaua originală, iar sub straturile de var care acoperă pereții, s-a găsit zugrăveală colorată cu motive de aur.

  • Castelul familiei Bálintitt din Ernei, aparținând arhitecturii neobaroce, a fost construit probabil în secolul al XVIII-lea. În anul 1946, castelul a fost transformat, aripa nordică a fost demolată, clădirea căpătând forma literei „L”.

  • Construcția castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor și Dégenfeld-Schönburg Emma. Original, castelul era prevăzut cu un acoperiș cu două ape, însă acesta a fost modificat în stil romantic în 1914.

  • Cetatea a fost atestată pentru prima dată documentar în 1456, dar cel mai probabil cetatea de piatră datează din secolul al XIV-lea. Istoria clădirii este strâns legată de localitatea Făgăraș amintită în 1428. Cetatea din Făgăraș era cea mai mare din provincie, iar istoria regiunii s-a legat de această cetate care domina împrejurimile.

  • Pe fațada estică, cea dinspre stradă, se poate citi și astăzi numele proprietarilor - Molnár Benjamin și soția acestuia, Fülöp Debora - care au realizat construcția, cât și anul construcției: 30 mai 1833.

  • În mijlocul fațadei principale a clădirii cu forma în plan „L”, construită pe un singur nivel, se observă un portic închis, prevăzut cu fronton cu timpanon, susținut de stâlpi cu capitel și bază. Accesul spre portic se face prin niște trepte largi.

  • Conacul din sec. XVIII, cu structură de acoperiș în stil baroc, a fost construit de contele Keresztes (II.) Márton, apoi în sec. XIX, clădirea a fost modificată în stil eclictic-romantic. Cu această ocazie conacului i s-a anexat un turn poligonal, a cărui formă s-a păstrat și azi.

  • Biserica Romano-Catolică din Ojdula este ridicat pe locul capelei Castelului Kuún. Familia Kuún s-a mutat în Comitatul Hunedoarei, iar castelul lor din Ojdula a început să se distrugă cu timpul. Totuși, aici s-a căsătorit contele Bethlen Miklós (1642-1716) cu Kuún Ilona, fata având 15 ani.