• Conacul cu două etaje cu pridvor a fost construit din cărămidă. Pe frontonul triunghular se vede data de 1918. Acoperișul în două ape țeșit este acoperit cu țiglă. Nimeni nu locuiește aici, proprietarii îl folosesc ca și casă de vacanță.

  • Clădirea cu două etaje are un acoperiș în patru ape. Fațada dinspre stradă este dominată de un rezalit cu stâlpi, care este flancată de ferestre semicirculare, cu închidere dreaptă. Fațada posterioară este dominată de două porticuri.

  • Castelul a fost complet restaurat, în prezent aflându-se în stare foarte bună. În încăperile din castel se pot viziona expozițiile permanente ale suvenirelor familiei regale Române. Castelul este un punct de atracție, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei români, fiind considerat castelul lui Dracula, personajul legendar din filmele de groază care se identifică cu Vlad Țepeș.

  • Conacul se află în partea de nord a localității, pe terasa unui afluent al Râului Negru, pe un teren ușor înclinat. Clădirea cu forma în plan pătrată, divizat în patru și acoperit cu țiglă are un acoperiș abrupt, piramidal.

  • Castelul Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe locul unui castel construit în 1670, care s-a degradat, motiv pentru care, strănepotul domnitorului, Grigore Brâncoveanu a dărâmat clădirea veche.

  • Conacul este situat pe un deal, fiind înconjurat de un gard de piatră, acoperit cu țiglă și sprijinit de coloane masive, a căror goluri pentru armament amintesc de rolul localității ca și frontieră.

  • În spatele castelului, după modelul grădinilor engleze, la sfârșitul sec. XVIII s-a amenajat un parc. Arboretumul, care în prezent se află în stare degradată, conținea specii de arbori valoroase din Asia de Est. La capătul acesteia se afla castelul ”Bagoly” (Bufnița).

  • Conacul Paget este o clădire uriașă, cu formă asimetrică, azi, fără ornamente. Partea centrală, un turn robust, dreptunghiular, are trei etaje. Odinioară, ultimul etaj avea câte două geamuri semicirculare cu vedere spre curte, iar pe cealaltă parte câte un singur geam semicircular. Turnul era flancat de câte o aripă a clădirii, cea dinspre stânga fiind mai mare, o aripă în formă de L, puțin mai înaltă decât restul clădirii.